Botsfengselet
|
|
Fra bots til bedring?
Grape bistår Statsbygg med å utforske mulig ny bruk av Botsfengselet på Grønland i Oslo. Hovedformålet med studiet er å lage et overordnet konseptstudie av mulighetsrommet for transformasjon og utvikling av Botsfengselet.

Historie
Oslo fengsel er et unikt anlegg i norsk sammenheng. Fengselet er tegnet av Heinrich Schirmer, en av samtidens mest kjente arkitekter innen nygotisk og nyromansk stil. Anlegget har høy arkitektonisk kvalitet og er godt bevart og et komplett anlegg av nasjonal verdi. Anlegget stod ferdig i 1851 som Norges første sivile fengselsbygg oppført etter ”Philadelphiamodellen”; et cellefengsel basert på prinsipper om individets rehabilitering gjennom bot og isolasjon.
Fengselet besto opprinnelig av en sentralhall og tre fløyer, der hver fløy har celler på hver side av en midtkorridor i tre etasjer. I 1886 ble det oppført en ny fløy for fengselskirken og i 1934 ble en fjerde fløy tilbygd i forlengelse av kirken.

Anlegget slikt originalt bygget, med tre cellefløyer

Foto fra 1952 viser ny bygningsfløy, samt opprinnelige luftegårder
“Anlegget har fantastiske rom med stort potensiale for transformasjon til glede for nabolaget og hele byen”

Original situasjon (trippelhøyt rom i fløyene)





På oppdrag fra Statsbygg, ble Grape engasjert for å lage en strategi og mulighetsstudie for fremtidig bruk av Botsfengselet. Arbeidet inneholder en rekke aktiviteter for å utrede en visjon, basert på de fysiske rammene, samt danne underlag til engasjement og diskusjon om potensialet for transformasjon av det fantastiske bygget.
På utsiden av murene






Studiet skjer parallelt med det pågående reguleringsarbeidet for Oslo fengsel, som fristiller det gamle Botsfengselet, og muliggjør ny bruk av fengselet. Gjennom kartlegging og analyse, dannes det kunnskapsgrunnlag rundt rammebetingelser, tidligere medvirkningsprosesser og utredning av mulig behov. Bebyggelsen og uterommene har stor grad av vern (fredet), som legges til grunn ved de ulike utviklingsscenariene, samtidig som ulik grad av transformasjon utforskes.
Prossen har vært definert etter ønske om å skape mest mulig engasjement rundt temaet. Metoden har derfor vært å definere oppgaven sammen med oppdragsgiver, før en rekke aktiviteter ble gjennomført. Sentral del av arbeidet har vært å kartlegge eksisterende bygningsmasse, gjennom befaringer, samtaler og kunnskapsinnsamling.

Grep: Nye koblinger nord/syd

Grep: Nye åpninger, forbindelser og adkomst

Grep: Programmering uterom

Grep: Lyssetting og kunstinstallasjoner

Grep: Programmering bygg
Uteområder og opplevelse av muren kan styrkes gjennom flere strategisk plasserte åpninger, samt lyskunstinstallasjon langs muren for å styrke opplevelsen av muren historisk sett, uten for store inngrep. Installasjoner vil kunne annonsere inngangspartier, skilting og bruk, samtidig som det bidrar til å skape en oppleves av trygghet.


Mulig ny åpning som kobler Botsparken med Botsens indre gårdsrom, her vist som areal til dyrking og vekst - inspirert av tidligere bruk av gårdsrommet. Illustrasjon: Grape


Nye åpninger i muren muliggjør koblinger til den nye passasjen mellom Botsen og Oslo fengsel. Tilbygget er utformet med lett trekonstruksjon som annonserer nytt hovedinngang til anlegget som er universelt utformet opp til Sentralhallen. Illustrasjon: Grape
En reise gjennom bygget
Eksisterende hovedadkomst til anlegget og Sentralhallen, er fra Egon Olsens allé i vest. Denne inngangen er en fin reise gjennom flere portrom og portaler, men er ikke tilrettelagt universell utforming og tilgjengelighet. Ettersom Sentralhallen ligger over bakkeplan, er det utfordringer knyttet til logistikken pga. lange avstander, smale korridorer samt høydeforskjeller, gjør at denne adkomsten ikke er effektiv eller funksjonell. Det foreslås å etablere en ny inngang fra øst.
Nyt tilbygg muliggjør trinnfri adkomstsituasjon fra øst, som kan fungere som et mottaksområde/ resepsjonsareal som knytter seg på Sentralhallen. Plassering av tilbygget ligger også godt mht. logistikk/varelevering, med eneste mulig innkjøring til området er fra Åkebergveien. Tilbygget vil også bidra til å annonsere dette nye inngangspartiet, samt skape større aktivitet mot passasjen som oppstår mellom Botsfengselet og Oslo Fengsel.

Snitt eksisterende

Snitt ny situasjon
På innsiden av murene





Rehabilitering og transformasjon av fengselsfløy
Mulig ny bruk gjennom tilbakeføring av fengselsfløyene, her vist som hotellformål, utleieleiligheter som studentboliger eller liknende. Med mennesker som bor og oppholder seg i Botsen, vil man kunne få en mer divers bruk av anlegget med aktivitet gjennom døgnet.
Mulig ny bruk gjennom transformasjon av fengselsfløyene, her vist som arealer til kultur og kunst, med mulighet for sambruk av arealer. Gjennom riving av vegger mellom cellene, oppnås det mer fleksible arealer med lys og luft som muliggjør et bredt spekter av funksjoner.

Eksisterende korridor i fengselsfløyene, hvor den tidligere trippelhøye korridoren har blitt tettet igjen med dekker på 1970-tallet. Foto: Quique Bayarri

Rehabilitering av fengselsfløy. Illustrasjon: Grape

Transformasjon av fengselsfløy. Illustrasjon: Grape
Les mer om vår metode for utvikling av visjonsprosjekter og kommunikasjonsarbeid her: Botsen - tilnærnming og prosess