Lek og nabolag


Discussion Self-initiated
Tags

Vi er mange som synes det bør bli flere og bedre definerte gratistilbud som skaper bedre nabolag, lek, egenorganisert aktivitet og uformelle møteplasser - over hele landet. Vi i Grape har jobbet mye med temaet.

I  2022 har vi jobbet mye med en sak hvor vi kan forbedre Oslo, som vi ikke er direkte involvert i. Nemlig Oslos lekeplasser. Vi har utført mye analyse, og vi har delt inn innsatsen i tre viktige milepæler så langt. Og prosjektet kan inspirere hele landet.

Først arrangerte vi et seminar på Stortinget i juni 2022 i samarbeid med Norske landskapsarkitekter og Naturvernforbundet. Så inviterte vi i september på Frokostlab #7 om Oslos lekeplasser, hvor vi hadde besøk av et godt panel og byutviklingsbyråd Byråd Hanna Elisabeth Marcussen. På tampen av 202 har vi møtt politikere på både bydelsnivå og bystyrenivå for å få til et kollektivt løft politisk fremover. 

I dette omfattende arbeidet har vi spredd våre perspektiver på at miljøvennlige, stedstilpassede, høykvalitets lekeplasser trengs over hele Oslo. Samtidig har vi vært klare på at vi kan bli bedre på å skape små og store møteplasser og torg over hele byen som treffer langt flere aldersgrupper enn barn.

I forkant av seminaret på Stortinget så analyserte vi alle partiprogrammene til partiene som er valgt inn i bystyret i Oslo. Noen programmer har gode vendinger på at både livet mellom husene og oppvekstvilkår i de forskjellige nabolagene skal styrkes. Men de eneste partiene som har konkretisert lekeplasser i programmene på en god måte i perioden 2019-2023 var partiene Krf og MDG. Det er derfor svært gledelig at arbeidet vårt har gitt mer oppmerksomhet om naturlig fallunderlag, mindre bruk av plast, mer unike lekeplasser som skaper stedsidentitet, og at utførelsen blir bedre. 

Mange av de nye lekeplassene som er bygget senere år i Oslo fremstår som pliktløp, og er ikke utformet i tråd med det vi kjemper for. Et godt eksempel på et nytt boligområde hvor en privat utbygger har jobbet godt er Harbitz torg i bydel Ullern. Her er industrihistorien tatt med inn i lekeplassen, den er stor og har mange målgrupper, og det er mange sitteplasser for alle som vil være med på det som skjer. I bydel Gamle Oslo er det kommet en veldig fin lekeplass som heter Kirsebærlunden som er et forbilledlig eksempel på hvordan Oslo kommune har skapt gode kvaliteter for alle som går forbi, et fint sted å sitte ned og hvor det er blitt en destinasjon og attraksjon for hele byen. Oslo kommune ved Bymiljøetaten har skapt et bedre fagmiljø rundt lekeplasser de siste årene. Vi mener at alle lekeplasser bør være tilgjengelig for alle, og at hver lekeplass skal være gratis å bruke.

Universell utforming er også et tema som har fått oppmerksomhet, da Norges handicapforbund er skeptisk til naturlig fallunderlag da medlemmene deres liker et forutsigbart dekke som kan brukes med for eksempel rullestol. Bymiljøetaten forsøker å finne frem til løsninger som ivaretar alle, og har blant annet testet ut bruk av kork i stedenfor plast på den nye lekeplassen på Jordal i bydel Gamle Oslo.

Et viktig gjennombrudd for oss var at Aftenposten onsdag 23. november 2022 valgte å vie forsiden og en dobbeltside inni til det vi i Grape Architects har satt i gang. Avisens journalist fikk to nye partier på banen. Arbeiderpartiets Mansoor Hussein uttaler i artikkelen: «Vi jobber jo med å oppgradere torg og plasser. Da bør vi få en ordentlig plan for lekeplasser. Vi må starte med å få en fullstendig oversikt». Høyres Anne Lindboe sa i samme artikkel: «Å prioritere lekeplasser er en superfin måte å løfte alle de 15 bydelene på. Programmet er rundt formulert. Men kommer vi i posisjon, vil lekeplasser bli prioritert. Det er et løfte».

Internt hos oss i Grape har vi involvert arealplanleggere, byutviklere og arkitekter i arbeidet, og vi har gjennomgått et stort antall lekeplasser med hva som er bra, og hva som kan forbedres. Aftenposten har trukket frem lekeplassen Tinkern i bydel Frogner på forsiden, noe vi er glad for da dette er den eneste lekeplassen vi vet om i Oslo som har universelt utformet sandkasse hvor man føre rullestolen inntil. I prosjektet har vi også funnet et sted som har "lekeplassfordunstning", og den lekeplasser ligger i Konows gate i bydel Gamle Oslo. Vi skrev en kort kronikk om akkurat denne fine plassen, hvor potensialet er stort for bedre liv mellom husene.

Vi oppfordrer alle til å lese artikkelen i Aftenposten på denne lenken - hvor fotograf Stein Bjørge har gjort en glimrende fotodokumentasjonsjobb geleidet av journalist Hilde Lundgaards grundige tekst: Vil ha milliardløft til lekeplasser 

Aftenposten: Byutviklere ber Oslo om lekeplass-milliard

September 2022: Bilder fra Grapes Frokostlab om lekeplasser

31. oktober 2022: Vi i Grape Architects var på deputasjon i den nye konferanseavdelingen i Oslo Rådhus. Temaet var lekeplasser, og vi var så heldige at vi møtte hele Byutviklingsutvalget. Vi fortalte om utfordringer, hvordan Oslo har lykkes med noen enkeltprosjekter, og hvorfor gratis steder i byen som gjør det bedre å vokse opp er viktige. Vi håper på et lekeplassløft over hele Oslo!

9. september 2022:  Vi i Grape arrangerte Frokostlab #7. Temaet var smalt, og stemningen var lett og ledig. Vi stilte flere spørsmål i vår innledning: Kan Oslos lekeplasser gi alle en følelse av nærhet, imøtekommenhet og som bygger broer mellom mennesker allerede fra bleiealder? Det er på lekeplassen alle snakker sammen, låner våtservietter eller deler innholdet i en termos - uten tidligere relasjoner. Det er på lekeplassen man hører den positive støyen i byen. Og det er lekeplassen som er det store bymøbelet som gjør det hyggelig å gå forbi eller stoppe opp. Og er mange lekeplasser i Oslo pliktløp? Jan Gehls bylivsundersøkelse i 2014 viste to lekeplasser i sentrum; Aker brygge (ved Nesoddbåten) og et huskestativ på Christian Frederiks plass (også kjent som "Plata").

Frokostlab om lekeplasser

22. september 2022: Vår egen Isabel Ruiz Lopez har skrevet en kronikk i forbindelse med åpningen av Kirsebærlunden i bydel Gamle Oslo:

"Vi er mange som synes det bør bli flere og bedre definerte gratistilbud som skaper bedre nabolag, lek, egenorganisert aktivitet og uformelle møteplasser - over hele landet. Noen kommuner har valgt å ikke prioritere lekeplasser i det hele tatt, mens andre ser på lekeplasser som en viktig del av rammene for en god oppvekst i nærmiljøet"

Takk til programmet Bilfritt Byliv, Bymiljøetaten i Oslo kommune, Bymiljøetatens arkitekt Jens Jensen, Stine Bjar, Agaia, Fragment, og byrådene Sirin Stav og Hanna Marcussen for et fint referanseprosjekt.

Les kronikken her: Gratulerer Tøyen!

Bilde fra åpningen av Kirsebærlunden lekeplass på Tøyen Foto: Bymiljøetaten, Oslo kommune

23. juni 2022: Mer stedstilpassede utearealer og miljøvennlige materialer var noen av kravene som ble fremmet da NLA, Grape Architects, Naturvernforbundet og MDG arrangerte lekeplasseminar på Stortinget.  På agendaen var et tema vi brenner for; uterom og lekeplasser. Vi har planlagt seminaret lenge, og vi fikk noen av landets beste til å dele sine perspektiver om hvordan vi skaper bedre omgivelser for oppvekst, bedre boligkonsepter og at livet mellom husene blir mer lekent. Innlederne var: Isabel Ruiz Lopez - Grape Architects, Kine Halvorsen Thorén, NMBU, Pål Dixon Sandberg, Norske landskapsarkitekter, Ellinor May Aas, Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter, Janne M Gillgren, Naturvernforbundet, Stian Schjelderup, nabolagspropell, og Hilde Wara og Solveig Steinmo som er oppvekstaktivister i Kirkenes i Finnmark.

Les mer her: Lekeplasser på Stortinget

NLA, Grape Architects, Naturvernforbundet og MDG arrangerte lekeplasseminar på Stortinget

De mest inspirerende lekeplass-aktivistene i Norge er Hilde Wara og Solveig Steinmo som har skapt nytt liv på torget i Kirkenes, hvor de sammen med Monstrum har laget "Krabba".

Herman Søndenaa, byrådssekretær for byutvikling i Oslo kommune kom med følgende sitat i Dagsnytt 18: "De lykkeligste kvadratmeterne i Oslo er lekeplasser"

Fra seminaret på Stortinget

som førte til forside og dobbeltside med referanseprosjektet Krabba i Kirkenes i Sør-Varanger avis.

Back up