Kvadraturfest


Vision Self-initiated
Tags

Torsdag 25. mai 2023 arrangerte vi Kvadraturfest - og nå bor det 1357 i Kvadraturen. 

Asplan Viak, Grape Architects og SLA står bak initiativet Oslo 100 000, og i 2023 er det gått seks år siden vi hadde en stor lansering i Kongens gate. 

Oslo 100 000 lever videre, og første halvåret løftet vi nye spørsmål, og tok med oss det positive inn mot Kvadraturens 400-årsjubileum i 2024.

Kvadraturen er under kontinuerlig evaluering, og det er vanskelig å finne noe som har gått i negativ retning siden 2017, noe som ble vist fra scenen på arrangementet. Det er også flere interessante piloteringer, utspill og konkrete prosjekter som har kommet både før og etter pandemien. Vi samlet det hele i et positivt møte, nærmest en fest, for å dele kunnskap, heie på det gode og få folk til å snakke mer om Kvadraturen.

Vi oppfordret i arrangementet til at alle fremmøtte må starte med seg selv – hver og en kan bli med i heiagjengen gjennom å utvikle eiendommene, gatene og fagkompetansen for å skape et bedre Oslo.

Arrangementet startet faglig med følgende personer på scenen:

  • Geir Rognlien Elgvin, Grape, innledet med 80 historier fra Kvadraturen (2017-2023)
  • Atir Khan, Grape
  • Gunnar Berglund. Asplan Viak
  • Sebastian Østlie, Asplan Viak
  • Franziska Meisel, SLA
  • Emelie Tornberg, Kvadraturen områdeforum
  • Christian Ringnes, eier av Mini Bottle Gallery og eiendomsutvikler


Etter de faglige innledningene ble det en kort politisk debatt mellom James Stove Lorentzen fra Høyre, som leder Byutviklingsutvalget, og Line Oma fra Arbeiderpartiet som sitter i det samme utvalget.

Det faglige, i øverste etasje av The Mini Bottle Gallery, strakk seg til fem kvarter.

Etter debatten viste et fagteam, med Oslo Works og Edit.Land, vei gjennom det som i fremtiden vil være en historisk håndverkspassasje, vegg-i-vegg med The Mini Bottle Gallery. Selvaag eiendom viste prosjektet DG13, som skal skape mellom 30 og 40 boliger, fornye bygningsmassen, og gjøre det attraktivt å gå fra Dronningens gate til Kirkegata vice versa. Det ble også satt søkelys på bærekraftig mat, fra familiebedriften Grini hjemmebakeri, som stilte med både to søstre og to generasjoner.

Det ble også litt fest, og vi fikk god hjelp bak miksepulten med DJ Phatbeat (Erling Fossen, OMA), vår egen DJ Dang (Peter Dang) og DJ Marin (Marin Kulic, Powerhouse Company).

I forkant av arrangementet jobbet vi målrettet med å invitere ulike aktører, som kunne ha utbytte av å møte hverandre. Kvadraturfest ble en allnighter, og vi fikk koblet sammen mange forskjellige mennesker, som ønsker å bidra til at Kvadraturen blir stadig bedre. Det ble også et fint eksempel på et godt samarbeid mellom SLA, Asplan Viak, The Mini Bottle Gallery, Selvaag eiendom og oss i Grape i Architects.

For å få til en god debatt i etterkant av arrangementet, jobbet vi med å få mer omtale av Kvadraturen i Aftenposten. Vi fikk til en artikkel i forkant av arrangementet, og en artikkel i etterkant.

Målet med Kvadraturfest var å aktualisere analysen Oslo 100 000 og i tillegg trekke frem det positive i Kvadraturen fra 2017-2023. I tillegg danne grunnlag for et høyere ambisjonsnivå med både utvikling gjennom nye prosjekter og sette fokus på at Kvadraturen i 2024 er 400 år.

Back up