Byvandringer


Self-initiated
Tags

Grape liker å se byen bli til eller se hva som er bygget. Våre vandringer er åpne, og vi inviterer til fots eller på sykkel. Innholdet er om et område, en forbindelse eller et konkret prosjekt - hvor vi inviterer en eller flere eksperter til å innlede.

Mange spør hva Oslo er, og det er jo et lett svar på at det er Norges hovedstad. Postkort-Oslo er 17. mai på Karl Johan, utepils på Aker brygge, og verdensrekord på Bislett games. 

Mens vi som bor her skal finne våre egne postkort gjennom året. Livet er stort sett hverdager, og derfor stilles det krav til at vi har gode kvaliteter i nabolagene, at det nye som bygges gir mye til alle som besøker hvert strøk, at vi føler oss trygge og at livet mellom husene tilfører livsgnist og livskvalitet.

I forbindelse med Oslo Architecture Triennale, tirsdag 11. oktober 2022, var vi så heldige å arrangere et stort arrangement til fots med noen av Oslos byutviklere som innledere. Vi startet i det nye boligområdet Ulven med å se modellen for masterplanen. Det kom masse folk, og vi hadde med hele gjengen helt til slutt. På Ulven kommer det cirka 2000 boliger og 4500 arbeidsplasser. OBOS flytter sitt hovedkontor fra Hammersborg til Ulven. Et stort team fra OBOS, ledet av Daniel Kjørberg Siraj viste oss rundt, og vi fikk se infrastrukturen, samferdselsløsningen med tilgjengelighet til buss, t-bane og Oslos viktige sykkelforbindelse fra Høybråten til Ensjø. I tillegg til mange boliger, parkområder og noe næringslokaler, fikk vi også se en ny kunsterbolig med galleri og Nabolagshuset.

Boligprosjektet Marienfryd ble vist av eiendomsutvikler Emil Paaske og arkitekt og professor Bente Kleven fra LPO arkitekter. Marienfryd ligger på Ensjø og omfatter ca. 380 boliger. Prosjektet startet som reguleringssak i 2006. Eiendommen ble da omregulert fra industri til boligformål, samt barnehage og bevertning. Eksisterende bygg huset Narvesens hovedkontor og distribusjonslager fra 1960-tallet, og Narvesenblokka ble oppført i 1966 med arkitekt Sverre Bredholt. Fra takterrassen på Narvesenblokka var det strålende oversikt over hvordan de nye boligprosjektene på Ensjø som møter Lille Tøyen, og Paaske og Kleven fortalte entusiastisk om at prosjektet fremstår som svært viktig som et referanseprosjekt for at det kan bygges boliger i næringsbygg.

Da hele entouraget fikk bakkekontakt igjen, ramlet vi inn i virkelighetens artkitektskisse, med barn som lekte, eldre som spilte bridge, ungdom som trente, og det gikk en god horde med andre gående gjennom Tiedemannsparken. Vi fikk også et magisk øyeblikk for nabolagsutvikling da vi ramlet inn i en fødselsdagsfeiring for en tolvåring - hele følget ble med på festen og sang «hurra for deg».

Turen gikk videre via til Hagekvartalet, der vi hadde arrangert en liten gatefest. Grapes Angelica Kveen viste frem nabolaget i Hagekvartalet (veldig mange barn der) og det ble fantastisk grilling i hagen med grillmester Mattis Massimo Laskemoen, som jo også er kjent som sønn av nabolagsutvikleren Anette Laskemoen et annet sted i Bydel Gamle Oslo. Hagekvartalet er et av få kvartaler i Oslo som består av både rekkehus og leiligheter, og de aller fleste som var med på vandringen så prosjektet for første gang. 

Til slutt gikk vandringen til gamle Munchmuseet, hvor det var fullt hus med nabolagsmøte med Tøyen sportsklubb – imponerende oppmøte. Helt til slutt, ble det avsluttet med en liten after-walk på Tøyen torg – altså byens svar på afterski.

Tirsdag 30. august 2022 arrangerte vi en vandring fra Sinsen til Peer Gynt-parken på Løren og turen ble avsluttet i midlertidige Wunderbar på Økern. Vandringen ble gjennomført som et åpent arrangement. Turen ble arrangert av oss i Grape, med god, faglig støtte fra Kenneth Dahlgren (Aspelin Ramm/beboer), Olav Selvaag (eiendomsutvikler), Lars Ramberg (kunstner) og Thomas Holth (Økern sentrum ANS). Vi startet med en hagefest klokken 17:30, og så begynte vi å vandre klokken 18:00. Turen tiltrakk seg både eiendomsutviklere, historieinteresserte og nabolaget. Visste du at navnet Sinsen kommer av norrønt sinn for vei og vin for eng, og at gården Sinsen nevnes første gang i 1343? Vi fikk i tillegg til å se på flere historisk vellykkede nabolag, en god presentasjon av Peer Gynt-parken, som ble etablert i Ibsenåret 2006. Parken følger dramaet Peer Gynt akt for akt. Totalt ble vandringen tre kilometer, og arrangementet tok drøye to timer. Siste stopp på turen ble i Wunderbar som er en midlertidig bar for samtale og kulturutvikling i Økernveien 145, bedre kjent som Økernblokka. Der ble det enkel servering av Grapevin og Lars Ramberg delte sine perspektiver om hva Økern sentrum kan tilføre Oslo i fremtiden. 

Søndag 3. april 2022 dro vi på vandring til Bøler. Vi hadde alliert oss med lokal ildsjel og stortingspolitiker Frode Jakobsen som er en av mange som liker seg godt på Bøler. Navnet kommer fra Bøler gård, som har fått navnet sitt fra norrønt bæl, «gård». Før reformasjonen i 1536 var de fleste gårdene i området kirkegods. Bøler hadde siden 1453 tilhørt fransiskanerklosteret. Etter reformasjonen tok kong Christian III beslag i eiendommene som den katolske kirken hadde, deriblant også Bøler gård. I 1550 ga kongen gården til Oslo Hospital som inntektskilde. Det var først i 1827 at gården kom på private hender. I 1879 ble gården overtatt av Anton Johannesen, men da utbyggingen av Bøler startet på 50-tallet var det sønnesønnen som drev gården. Bøler gård ligger fortsatt godt bevart, ikke langt fra Bøler T-banestasjon. Vi startet vandringen ved Bøler kirke. Vi fikk gått en tur i bydel Østensjø for å se på det beste området har å by på. Bøler har utrolig mange boligtypologier; høyblokker, kunstnerboliger, politirekkehus, vanlige rekkehus, villaer og hus i kjeder. Jakobsen hevdet at Oslos beste pizza er Bobos pizza hvor vi avsluttet med et stående pizzamåltid. Bøler er også stedet med veldig mange kjente personligheter, vi lærte om dem alle: Arne Treholt, Egil Hegerberg, bensinstasjonen ble drevet av Knut "Kuppern" Johannesen, Tom Mathisen, Anne-Cath. Vestly, Anne-Karine Strøm, Libe Rieber-Mohn og ikke minst forfatter Tove Nilsen. Vi fikk også tilgang til å se Bøler bibliotek som feiret femti år i 2022, og det nyoppussede Bølerbadet som nylig har blitt modernisert og er Oslos eneste kommunale basseng som holder 32 grader.

Back up