Blockparty


Self-initiated Collaboration
Tags

Siden vi flyttet til Ruseløkkveien 14 i 2018, har vi gjennomført flere initiativ på hvordan det kan bli mer livlig på plassen foran kontorene våre. I juli 2023 testet vi det med BEAT EATERS Summer Blockparty & Vintage Marked!

Konserthusplassen har potensiale til å bli mer livlig og få mer aktivitet. Siden det er god samarbeidsånd i Vika, lagde vi en Upgrape på hvordan vi kunne teste ut ny aktivitet på plassen.

Soul Sessions Oslo ble etablert i vinteren 2009 av Camilla Tellefsen og Mathias Jin Budtz, og senere samme året ble organisasjonen videreutviklet i samarbeid med Inger-Reidun Olsen. Siden 2010 har Soul Sessions organisert ukentlige treninger, månedlige jams på The Villa og den årlige festivalen Soul Sessions Extended. I mars 2016 flyttet de inn på Sentralen i Oslo sentrum og ble en del av Sentralens programtilbud for barn, ungdom og profesjonelle dansekunstnere.

Soul Sessions Oslos mål er å inspirere norske dansere, DJs og andre artister innen streetsjangeren ved å fungere som en plattform for egentrening og utvikling. Dette gjøres ved å invitere noen av de fremste innen sine felt fra inn- og utland. Arrangementene skjer ofte inne, men våren 2023 dro vi i Grape i gang et samarbeid for å skape liv på Johan Svendsens plass i Vika.

Johan Svendsens plass er en plass foran våre kontorer, på forsiden av Oslo Konserthus i Oslo. Plassen ble anlagt i forbindelse med byggingen av konserthuset i 1977, og ligger som et tak på Røverstaden ned mot Munkedamsveien. Både våre kontorers og konserthusets hovedinngang er fra denne plassen. Plassen er oppkalt etter komponisten Johan Svendsen. På plassen står skulpturene «Heptakord» av Turid Angell Eng og «Jordmusikk» av Harald Oredam som eies av Kulturetaten i Oslo kommune. Plassen har fine rammer, og til tross for variert aktivitet gjennom året, er det et sted som kan få mer liv i Vika.

Vi i Grape startet koordineringen i forkant, og inviterte til møte med Oslo konserthus og teamet fra Soul Sessions Oslo. Siden Vika har potensiale for å bli et bedre sted for ungdom, fokuserte vi på en yngre målgruppe, og vi inviterte til et langt arrangement på fire timer lørdag 1. juli 2023. 

Arrangementet ble til med et enkelt budsjett, og vi fikk testet hvordan plassen fungerte ved blandet bruk. Vi tok utgangspunkt i felles ressurser, og at det skulle være enkelt å rigge opp og ned.

Oslo konserthus stilte med tillatelse til å bruke plassen.

Soul Sessions Oslo laget plakater som ble hengt opp på skolene på begge sider av Akerselva. Soul Sessions koordinerte et bruktmarked hvor det var flere salgsboder på plassen. Det ble booket inn djs, og det ble invitert mange som virkelig kan danse. Vi var veldig fornøyd med djene som spilte fantastisk: DJ Gin Bootz, DJ Niwin og DJ Ghar. I tillegg stilte Soul Sessions Oslo med Stian Schjelderup som evaluerte arrangementet med tanke på å nå gjennom til ungdommen og på sikt bedre oppvekst i Oslo.

Vi i Grape stilte med teknisk infrastruktur med sitteplasser, vårt PA-anlegg, dj-utstyr, strøm, og enkel servering. Alle servering var gratis, mens mange benyttet seg av at Kaffebrenneriet og Joe & The Juice holdt åpent. Storebrand stilte med toalett-tilgang i Vikaterrassen.

Erfaringene fra arrangementet ble flere. Vikaterrassen er livlig en lørdag i juli, og folk satte pris på at det skjedde mye på Johan Svendsens plass. Plassen er fin å danse på, og akustikken på plassen er bra mellom byggene. Ungdommene fant enkelt frem til plassen, noen ble lenge, mens andre stakk innom. Den viktigste erfaringen fra arrangementet er at en enkel plan, god lyd, benytte se av felles ressurser og glade mennesker skaper byliv på Johan Svendsens plass i Vika.

Back up