Basketliv


Self-initiated
Tags

Ruseløkkveien har potensial til å få mer liv, og i dette prosjektet fikk vi testet hva god musikk, heiarop og ikke minst hva fysisk aktivitet kan føre til som et trivsels- og bylivstiltak gjennom vårt idrettslag IL Grape.

Oslo er i endring, og Vika har fått mange gode investeringer det siste tiåret. Som en oppfølging av Jan Gehls bylivsundersøkelse (2014-2016) ble det utarbeidet et handlingsprogram som beskriver Vika slik: «Vika gjennomgikk på 1900-tallet store forandringer. Arbeiderstrøk og småskalabebyggelse ble erstattet med ny utvikling og området ble en motor i sentrum vest med offentlige institusjoner, kultur- og forretningsbygg. Vika representerer i dag et eksklusivt og lite brukt område som framstår noe løsrevet fra bystrukturen rundt». Siden vi selv i sitter i Ruseløkkveien, spurte vi; Kan vi skape litt byliv på en mandag ettermiddag i april? Denne uken gikk vi til handling med våre venner og egne ansatte.

Mandag 17. april 2023 ble den første street-basket matchen spilt i Ruseløkkveien. I forbindelse med byggingen av Via Vika og nye Ruseløkka skole har Oslo kommune fått til en liten ball-løkke vis-a-vis Gastroteket i det som heter «Nedre skolegård». Denne har i liten grad blitt tatt i bruk, og vi så vårt snitt til å skape liv i gata.

Vi utfordret våre venner i DARK arkitekter til kamp, og hanket inn den forholdsvis ukjente basketdommeren, men allikevel kjente Mina Adampour tll å dømme kampen. Takk til deg Mina for at det ble null skader og stødig ledelse av urkampen.

Vi i Grape stilte godt forberedt og hadde to treningsøkter i forkant, men tapte noe uventet. Vi takker Arne Reisegg Myklestad og hans sammensatte lag for kampen!

Til arrangementet fikk vi designet baskettrøyer som er laget av plast plukket fra havet, og gjenbrukt som idrettstøy – sjekk ut #OceanWaste

Ruseløkkveien har potensial til å få mer liv akkurat der basketløkka er, og vi fikk testet hva god musikk, heiarop og ikke minst hva fysisk aktivitet kan føre til som et trivselstiltak gjennom vårt idrettslag IL Grape. Vi oppfordrer flere aktører i Vika til å ta i bruk dette fine byrommet og skape liv, og vi har nå basketballer som kan lånes på kort varsel.

Et kort videointervju med Mina Adampour midtveis i kampen.

I etterkant av prosjektet har vi kjøpt inn basketballer til de to serveringsstedene som peker ut mot ball-løkka. Disse kan brukes av de ansatte på Gastroteket og Mamma Pizza Vika Osteria di Mare, og deres gjester. Det å levere ut basketballer til bylivsaktører er en veldig takknemlig oppgave, og det ble god stemning under utdelingen. Vi har ikke noen kortreist leverandør av basketballer i Vika, og valget falt på familieeide Gjertsen sport som leverer på døra i Ruseløkkveien mot faktura dagen etter bestilling. 

Back up